Om Skultuna

Tidlös design sedan 1607

Skultuna grundades av Karl IX år 1607 och då som nu, är tidlös formgivning av högsta kvalitet essensen i verksamheten. Alla Skultunas föremål skapas för att hålla över tid och bli vackrare för varje dag och generation som använder, bär och älskar dem. Skultuna är idag ett av de äldsta företagen i världen och har länge varit Hovleverantör till Sveriges Kungahus. 

Fyra sekler på samma plats

I början av 1600-talet var Sverige hårt skuldsatt till Hansan, skulder som kung Karl IX hade fått ärva av sina föregångare. En av lösningarna för att bli kvitt den här bördan var att etablera en egen mässingsindustri, både för export och inhemskt behov. Kungen gav i uppdrag till sina vasaller att hitta en lämplig plats och valet föll till slut på Skultuna. Här kunde Svartån bidra med vattenkraft, Falu koppargruva med råmaterial och det kringliggande landskapet med kol och timmer.

Idag, mer än 400 år senare, ligger  Skultuna Messingsbruk på exakt samma plats som när de första gjutarmästarna värvades hit från Tyskland och Holland. För dem var formgivningen en del av hantverket, och med dem kom all den kunskap om tillverkning av mässingsobjekt som ljuskronor och kandelabrar som idag finns ingjutet i Skultunas tradition. Den äldsta kända Skultuna-ljuskronan finns i Vårfrukyrkan i Enköping och är daterad år 1619.

Industridesign

I slutet av 1800-talet standardiserades processer och arbetssätt. Detta var grunden för det vi idag kallar industridesign. I bräschen för denna transformation gick Carl Hjalmar Norrström, utbildad vid Konstfack i Stockholm och formgivare på Skultuna 1895-1912. Carl Hjalmar Norrström tillhörde de mest erkända formgivarna vid denna tid och fick många utmärkelser för sina skapelser. Han tilldelades bland annat guldmedalj vid världsutställningen i Paris år 1900 för sin magnifika dopfunt som idag finns utställd på Skultuna Messingsbruk.

Modernismen

Under 1950-talet kom modernismen till bruket i form av silversmeden Pierre Forssell. Hans formgivning var skandinaviskt modernistisk i en stram och modern stil och han skapade en rad ikoniska produkter under sina drygt 30 år på Skultuna. En annan känd designer som under på 1980-talet ritade produkter för Skultuna var Sigvard Bernadotte. Han skapade en rad hyllade bruksföremål, bland annat salt- och pepparströare i mässing och silver.

400 år av designtradition

Idag samarbetar Skultuna med ledande internationella designers som GamFratesi, Lara Bohinc, Luca Nichetto, Monica Förster, Richard Hutten och Claesson Koivisto Rune för att nämna några. Skultunas produkter hittas på ledande varuhus runt om i världen och företaget har vunnit en rad internationella designpriser. Samtidigt pågår produktionen i fabriken i Skultuna i en obruten linje sedan början av 1600-talet, idag främst i form av slutbearbetning som polering, slipning, montering, gravering och paketering.

Bruket idag

Skultuna Messingsbruk ligger kvar på exakt samma ställe vid Svartån i Västmanland där det grundades för över 400 år sedan. Detta trots att resan genom historien bitvis varit hård. Vårfloden svepte med sig hela fabriken ett år och bruket har brunnit ner till grunden vid åtminstone tre tillfällen. Icke desto mindre är bruket fortfarande företagets säte och här fortgår produktionen oförtrutet sedan år 1607. Det är även ett av de mest populära turistmålen i Sverige där man kan besöka Skultuna Flagship store, Museum, Fabriksbutiker och det nya konceptet Bistro Bruket.

Läs mer om öppettider och hur man hittar hit på www.skultunabruk.se 

To top